Voorstelling


Het Hageland is een streek in Oost-Brabant en een klein deel in het westen van Limburg in Vlaanderen. Het is het gebied tussen de steden Aarschot, Leuven, Tienen en Diest, en meer precies tussen de rivieren Dijle, Demer, en Gete.

Beide afstanden vertrekken in Linden en lopen via de Kesselse Bergen, de rand van het Hageland, doorheen het Chartreuzenbos richting Holsbeek. Daar maakt de HLT45 een extra uitstap naar Sint-Pieters-Rode met onder andere de vroegere jachtpaden van de Heren van Horst en het kasteel. De hagelandse velden met mooie vergezichten onderling verbonden door mystieke holle wegen brengen de lopers terug naar Holsbeek. Hier sluit men terug aan op de HLT25 die zijn weg vervolgt richting aankomst in Linden.

Spijtig genoeg is het natuurlandschap in Vlaanderen zeer versnipperd. De natuurgebieden zijn eilandjes in een zee van woonwijken, betonnen of geasfalteerde straten, lintbebouwing… Het is dus niet evident om een 25 of 45 km aan te bieden die 100% doorheen de natuur loopt. Neen, spijtig genoeg is het al eens hoppen van het ene naar het andere natuurgebied. Toch is ongeveer 85% onverhard!

Het parcours loopt doorheen prachtige bossen en velden, dikwijls verbonden door trage wegen, veelal beschermd natuurgebied. Geniet er van en laat het duidelijk zijn dat we elk stukje natuur dat ons nog rest moeten koesteren.